Monday, December 26, 2011

arrrrhhhh....

bila aku tension....
waaaaaaaaaaaa...macam nk nangis je malam nie T_T, susun and kira2 jam tuk praktikum nie pon dh tension...banyak kot..pelik2, aku kena siapkan report sesi, buku log sblm ari rabu nie..utk hntr kt penyelia bg dia semak nak bg markah...ya ALLAH permudahkan lah urusankan..help me ya ALLAH...Kau sajelah yg boleh membantu tenangkan aku skrg...

Thanks Allah bcoz u always be with me !!

aku start buat kira2 nie td jam 9.30 pm cm tu la...kt blok aku xde air plk..adeh ! tension kan..nk uruskan sal air lagi...aduuiii...tpppp sabar !

"Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan"
(Surah Yusuf:18)

cube ambik kata2 ini dan jadikan motivasi utk aku teruskan kerja2 ku..walau mcm mne sekali pun..aku harus habiskan jgk ! insyaALLAH aku akn buat yg terbaik ! klau org lain boleh..kenapa tidak aku kn..so Cik Anis ! teruskan...habiskan perjuanganmu..jangan berhenti di tengah perjalanan...

If you want something you’ve never had, you must be willing to do something you’ve never done.
~ Thomas Jefferson ~
okey2..rasa bersemangat la plk bila baca kata2 indah nie..so..ape lagi teruskan buat keje tu Cik Anis..buat sampai siap tau..nanti dh siap..aku akn bg hadiah utk diri aku sendiri..tp bukan report je..sekali ng FYP ye..jangan lupe..kih3..waaa semangat2..datang kt aku..nak HADIAH !! yeayyy...

kwn2..nk smbung buat koje nie..nk hadiah k...sukenye..daaa, love u coz bc benda yg i merepek entah ape2 nie..hohoho..muahh ! (^_~)


Saturday, December 24, 2011

.......cosmate ! ;)

semester ke 7...

waaa..dh semester ke7 rupenya sekarang ye..masa2..berlalu dgn begitu pantas..sem nie kami 1 kos banyak tension ma..ingatkan kredit ckt leh la goyang2 kaki..ape ! masuk praktikum, masuk final year projek..semuanya hancur...masa nk kuar same2 pon dh x sempat..entah lah..aku rasa sem nie mcm xde je kami kuar same..ada tp aku pon x ingt berapa kali je...2 3 kali cm tu je kot...

praktikum..jam kredit 3 je tp..huh ! kena buat kaunseling individu, kelompok, kerja, perkembangan profesional..semua sekali 96 jam ! haa banyak an..ini x termasuk report sesi segala bagai lagi...time keje dr jam 5 ptg - 11 mlm...byk di habiskan kt tempat praktikum masing2...rindunya time2 lepas..

kini dh minggu 14..report kena hntr selasa 27hb, 28hb penyelia kena hntr markah kt penyelaras..moga di permudahkan urusanku dan sahabat2ku sekalian..Amin ! Kemudian..diteruskan plk dgn final year projek..so aku kena hntr by friday 30hb..sempatkah aku? insyaALLAH..aku akn buat yg terbaik...

habis semester nie..so next semester...ada tinggal 7 minggu kami semua akn ke kelas bersama2..lepas nie kami akn kuar intership dah kt sekolah2..so masing2 dh berpisah..untuk semua sahabat kosmateku sekali..jaga diri semua ya..apa2 rojer2 je ^^'.

pertemuan akan berakhir dgn perpisahan...tp tidak mengharapkan ini akan berlaku terhadap kami....friend forever and ever..love u all !
 
video
sweet memory....yg nie cetusan idea kretif anem ! ^^'

Friday, December 23, 2011

cosmateku...

sayang semua....
haa meh cini..nk citer ckt...ini citer sal kosmate aku lah..dah 4 tahun an kt KTDI and UPM tercinta nie...itu bukan satu jangka masa yg singkat...
Masa berlalu kejap sangat..sape sangka dh dekat 4 tahun kami semua 1 kelas kenal...sem depan masing2 akn kuar praktikal kt sekolah2 yg dipilih..erm x jumpe dh an lepas nie..sayu rasa hati..

adeh..aku nk citer pon rasa sebak je..aish sayang korang semua...kite semua mcm dh 1 keluarga an, kt sini kite ada kita2 je..family jauh2..masa berlalu begitu pantas...x sangka aku dgn kosmate2 ku dh nk sampai ke pada PERPISAHAN....myb ada yg ckp..alaa xpe..lepas nie leh jumpe lg..tp percayalah..ianya xkan same...serius aku ckp..kesedihan, kegembiraan yg kite lalui kt sini akan menjadi ingatan sampai aku meghembuskan nafasku yg terakhir...sebak la plk :'(

 inilah sahabat2ku...semoga hubungan kite berkekalan hingga akhir hayat..jumpe di syurga nt ^^'

Kosmate aku asalnya 27 tp kak Ja tinggalkan kami coz dia dapat pekerjaan yg baik..tinggallah kami 26 org..namun x sapa duga..myb kami x boleh grad dgn jumlah itu..faiz, ALLAH memberikan sedikit ujian utuknya dan untuk kami sebagai 1 keluarga..hanya Doa aku dan kawan2 boleh iringkan utk faiz..faiz ! semoga cepat sembuh..kami rindukan saat bersama faiz T_T subahanallah...itulah ujian yg kami semua tempuhi..alhamdulillah faiz semakin sembuh..Thanks ya ALLAH ! we all love u so much ! kerana bg kami peluang...faiz makan ubat jgn tinggal tau..

Sem ke7 dh smpai ke penghujungnya..kami ada lg 1 sem bersama..namun hanya 7 minggu shj..masa itu aku tidak merasa ia satu masa yg lama..7 minggu pejam celik pejam celik dh habis...see skrg lah..dh habis 1 sem..rasa bru je masuk dftr...erm...i will continue my story next time eh..xleh nk sambung T_T..

kekuatan..

kekuatan kekuatan kekuatan...bagilah ia selalu berada di samping ku..

Ini lah lafaz dan kata2 hati yg aku selalu lafazkan untuk ALLAH swt, berikanlah aku kekuatan tersebut dalam kehidupan seharianku. Setiap manusia ada perkara yang mereka harus buat dan lakukan..itu aku tidak nafikan, walau mcm mane aku sibuk sekali pon..ada lagi org yg sibuk selain dr aku. Kenapa mereka boleh lakukan??! walaupun jadual mereka penuh, banyak kerja yang perlu mereka buat ttp mereka tetap dapat melakukannya..kenapa tidak aku??!! Aku harus kuat, aku harus ceria, aku harus gembira, aku harus kuat dan aku harus membahagikan masa yg aku ada sebaik mungkin....aku tidak mahu orang2 disekelilingku melihat aku lemah..aku perlu kuat untuk mereka..kekuatan ku juga terletak kepada mereka..aku x nak mereka lemah..aku xnak mereka putus asa..aku xnak mereka kecewa..aku akn buat yg TERBAIK utk semua...

Lakukanlah yang TERBAIK ! dalam kehidupan ini...dapat atau tidak ALLAH swt yang menentukan..Dia maha mengetahui apa yang terbaik bagi makhluk ciptaanNya..Kita berusaha, berdoa dan bertawakal kpdNya..insyaALLAH, Dia akan membantu..Aminnnnnnnnnnnnnn !

Tuesday, December 13, 2011

edisi last..''TAMAT" tuk ceritera kpr..

aku nk habiskan lah citer nie...tension nk buat FYP x reti..aku buat benda nie..huhuhuuu

setiap sorang peserta kena buat tau yg repeling tu..(salah namanya harap maaf la ye). tibalah giliran aku..aku no berapa x ingt dh..tp kira awal2 jgk laa..haha..adeh takot wei nk turun (boleh ke x nie). Time aku nk turun bdk nie bising2 lak..(pres nk turun..haa nie la dialog die org)..adeh merah muka aku malu..aish bertuah sunggoh anak2 buah aku nie ^_^ tp korang The Best lah ! 

Mula tu kena peluk pokok..lepas ikat tali epul ckp okey lepaskan tangan..haa lepas?! terkejut aku...adeh cm mne nie..epul kate boleh, lepas dulu..aku dengar hati yg dup dap dup dap nie lepas la..wah ! Tuhan je yg thu time tu...pastu okey la..aku turun slow2..adeh air terjun nie plk bnyk...lemas aku wei..hahaha, kelakar je an..time turun tu jgk kasut aku cm tercabut (sempat pakai balik tau..kantoi ! hahaha)..alamak takotnye time tu..bila la nk smpai bwh nie...kebetolan de batu rata ckt..berenti kt citu jap..tukar laluan yg air kurang ckt..huh lemas2..air laju turun..x sempat nk kawal pernafasan...kemudian smpai tengah2 perjalanan tu, fesi ajit nie soh lepaskan tali..terkejut aku..tgk belakang..sempat ag tnye knape? rupenye nk ambik gmbr..aku siap buat peace lg tu haa..(gmbr tu camera sape aku xtau...nk pic tu ;)) selamat smpai kt bwh..x jumpe tanah..adeh dalam air nie..kemudian fesi nurul tarik...alhamdulillah akhirnya selamat aku..pengalaman yg menarik sgt..so sweet !

hihihiii..malu plk den...nie time den buat tu...masa nie baru mula2 turun..2 3 step da ke bwh..muka bahagia an...lps nie haa ambik kau cik anis..timpa air terjun pon lemas..hahaha..tp sgt best..seronok ! Thanks semua terutama fesi2 kite nie haa ^^'

Lepas aku..ramai lagi yg menunggu giliran..kih3..org yg terawal la kononya an..hahah. Tunggu giliran yg lain2 habis dekat ng kol 4 ke kol5 dh..entahlah aku pon lupe sudah.

nie view dari sudut depan tau...bukit sebelah..berhadapan la kirannya (jauh)..tgk org yg ramai2 tu..haa kt citu la ruang menunggu turn kami..sambil2 tu main la air haa...(sgt tinggi)..pic x clear ckt tp nk letak jgk ! lalala... :p

Hujan mula turun..wow kejap je kot air terjun td dh bertukar...airnya sgt keruh dan tersangat deras...mirul x sempat buat sbb cuaca mmg buruk time tu...kemudian kami tunggu fesi2 lelaki buka semua tali2 yg diikat pastu kami bergerak pulang..masa nie djah kaki die luka..fesi buat tempat angkat tu..djah duduk atas tu..kemudian angkat..heheee, comel ! kami balik laluan lain..sampai kt jalan yg sepatotnya tu xboleh lalu..laluan terowong coz air tersangat deras..bahaya ! jd kami sangkut time tu..ujan tersangat lebat..kami tunggu tepi lebuh raya tu la..kemudian sbb xleh nk buat ape time tu, kami pon x solat ag..mulalah kami solat beramai2 tepi lebuh raya tu haa...ambik air sembanyang dgn air bukit..solat la berjemaah asar dgn maghrib.

Cube bayangkan kami sangkut dlm hujan lebat sampailah hujan tu berenti..time tu dh kol8 lebih ke kol9 dh..entah la x ingt..perot x yah ckp la kn lapor...dgn kesejukannya lg..huh ! dr pg main air..smpai mlm..lame an..Xlame lepas tu kami nmpk org jln dgn lampu de kelip2..waa penyelamat kami dtg..gumbira time tu..kami terpaksa jlnjauh gak..kt 2km jgk kot..cr U turn..maklumlah lebuh raya mmg xleh nk melintas la an..cm kereta lak..hahaha..pastu jln..kena buat repeling lg sekali turun bukit..time tu gelap kot coz x bwk lmpu..ingtkan petang dh leh smpai kt kem side tp keadaan cuaca yg x mengizinkan..redah jelah gelap2 pon. Pastu kami kena merentas sungai plk untuk smpai ke kem..akhirnya dlm kol10 lebih cm tu kot..kami selamat smpai..Alhamdulillah syukur sgt2..mlm tu aktiviti terpaksa dibatalkan sbb kami pon dh sangkut + hujan lg..so rest la utk semua.

Esk pagi plk..kami smbung dgn aktiviti masak memasak selepas sarapan..kump aku masak 4 jenis masakan..kih3..dengan nama masakan Half Cook...kami masak nasi..x masak ckt..kah2, pastu telur, sayur and sadin ;). Ada pembentangan masakan lepas tu..so kami hentam sajalah...time masak tu hujan kot..aish..bermandi hujan lagi..masak..ambik baju hujan la tutop..x tutop nt api padam :D

 yg nie kumpulan shy, shaz..kusyuk betol masaknya haa...shy demam nie, tp ahli kump die org djah dh balik sbb kecederaan tu an..ain teman djah..tinggal la bdk 3 org nie haa ^^'

 yg nie plk kump mell...tgk tu, bersunggoh..x sedor org ambik gmbr dr belakang nie haa ;)
 ini plk kump fatin, mas and chum..x ingat nama bdk 2 org tu..hee :D, time nie lepas present masakan...lps nie semua..makan masakan masing2 ^^'

Lepas makan semua kami solat and berkemas tuk pulang..ketika ini hujan yg sgt lebat turun..kami x boleh buat ape2, rest kt surau (surau uzur..bocor jgk) tunggu hingga hujan berenti. Dah berenti kami punggah semua brang masuk jip tuk dihantr ke jalan raya..(bas x muat nk msk dlm). Adeh..time angkut2 barang nie plk..fon shy kena curi..aish kejam betol org tu.

Kami gerak pulang ke KTDI terCINTA nie ha..smpai kolej dh kt kol6..solat2..bas ke2 smpai (aku naik bas pertama)..kami start basuh kemah ! lepas basuh kemah..semua naik bilik rest ! Waaaa...habis sudah ceritanya....kih2..yg nie aku ringkaskan...banyak sgt edisinye an..huh ! pengalaman yg sgt seronok ! kami bukan diberi pendedahan..di beri tuk praktikal terus haa..bagus lah..ape pon KPR kali nie sgt2 best..pengalaman yg xkan dilupa..(cam nk join lg je..hee).

oh yeah ! ini lah banner 'kpr11' aktiviti yg best ! akan tersemat dlm ingatan...

okey lah...rasanya dh terlalu banyak sgt aku membebel kt cini..nk bebel asgnment la plk..esk kena hntr..pada sape2 yg masih de peluang an..ambil lah kesempatan, rugi..time nie la kite nk rasa semua2 tu..lepas nie xde dh..erm tibe2 sedih lak..aish ! okey u olls...bye2..jumpe lg nt untuk bebelan aku yg lain plk..hahaha...daa (^_~).

Wassalam...(^_^)'



edisi ke3 "KPR"..kih3

orite aku sambung balik cerita yg tergendala aritu....

.....pagi tu aku bangun lmbt ckt..(fesi panggil soh mkn sebenarnya..bagus betol la fesi2 nie), pastu bangun ambik sarapan ramai2. Lepas mkn kami tolong fesi bungkus makanan nk bwk p jalan2 dlm hutan..hahaa (nk p air terjun nie ^^'). Kami diiringi oleh fesi2, mula jalan masuk hutan kol 9 lebih dh rasanya time tu..bnyk benda nk kena siap an..so lmbt ckt gerak..sebelum jln ada taklimat ckt..nak perjalanan kami selamat da bc doa drpd zul.

pic nie sebelum kami bergerak berjalan meredah segala onak dan duri tu (ceh ayat xleh blah an..) zul mengetuai baca doa moga perjalanan kami selamat..Amin !!

haa..meredah sungai...cabaran pertama..kih3 (bagusnye..berbaris jalan..hahaha)

Kami mulakan perjalanan, (okey sedia..jalan !), ada fesi kt depan, tengah and belakang...jaga keselamatan kami tu..bagus an...huh ! jauh kot kami jalan..1 jam lebih lau x salah..jalan lak redah sungai, masuk semak, masuk terowong...aish mcm2 la..erm..pengalaman yg menarik sangat (cm nk buat lg je..hee). Time jln tu an masuk air..adui sakitnya kaki aku..aish ! banyak betol pasar sungai masuk kasut..jalan sakit la an..huhuu, berenti la jgk sekali 2 nk kuarkan pasir dlm kasut tu.

ini fesi2 yg ikot kami dr belakang....haa yg belakang tu la terowongnya...besor an..atas die tu lebuh raya nk masuk karak tau...^^'

aku rasa dh lame jalan nie..pastu jalan2 de nmpk air terjun...waaaaa cantiknye !!! ape lagi punye la x sabar an nk mandi..kah3 (ngada2 ckt). Sampai tu, kami de ambik gmbr la ckt..buat kenanga..tp xtahu dh camera sape...banyak sgt. Lepas tu plk kami diminta untuk panjat tebing..wow tingginye..erm belasah jelah...sampai atas..kami diminta untuk mkn bekalan yg kumpulan masing2 bawa td...tp an...alamak !! lupe ye nk bgthu ahli kumpulan aku..okey2..ahli kumpulan aku de 5 org je..ketua kump ialah ! jeng jeng jeng...cube teka?? hee...Amirul tp nama yg glamornye Odah..pastu Hafis, Ikin, Bob and Aku lah...
 pic 1 : 2 kanan tu peserta jgk tau..haha, 3 dr kiri tu fesi..mereka pon follow kami ;)). 
pic 2 : haa nie dio kump aku..hahaha..tgk ketua kump kt tengah2 tu..(bulatnye muka aku..aiyo0o)

Nak dijadikan cerita..punyelah kelakarnya..time kami duduk2 makan tu an...ada la pacat naik kt ekin...bob tolong buangkan..pastu an...mirul die tengok2 kaki die..pastu...ada pacat kt kaki die...menjerit ha kau si Odah ni !! hahahaha...aku x tahan nk gelak wei..aku pon geli gak pacat..habis semua bdk2 nie gelak...adui yai kelakar kau mirul..ada hero penyelamat tau...Shaz la tolong buangkan pacat tu..(waaa ;) baiknye shaz..terharu sat). 

nie dio pic first kami smpai...muka teruja semua..hahaha, maklumlah tempat die cantik sgt..Thanks God ! bg peluang aku and kwn2 menikmatinya ^_^

Lepas kami makan..ada taklimat ckt dr fesi epul..kami kena buat repeling tu..grrrr :D takot wei...(yg main tali tu..dr atas turun bwh..kt air terjun). Aku tengok..alamak..giler tinggi ! takot nk buat..seram je dengar...sebelum kami semua buat fesi2 dulu ambik turn dia org..time taklimat tu ujan lebat..aig0o bermandi la hujan kt citu..kua kua kua...@_@.

Okey..kami semua diminta utk ke tempat air terjun tu..kumpul kt sane sementara tunggu giliran masing2...fesi safuan tnya..sape nk start dulu..hahaha, konform la bukan aku kn..;) pastu bob sukarela nk dulu (aku rasa bob nie dh biasa nie aktiviti luar..hee)..time nie sorang2 buat..semua kena buat wei..adeh ! hahaha...takot aku...

haaa !! nie la dio air terjun yg sgt cantik tu...tgk tu amir turun ! tinggi an..first tgk..wow ! x sanggup aku nk buat..dh la ade air lagi..kt bwh tu..dlm wei..aiyaaa

eh2..panjang giler dh aku tulis rupanye..erm...kite bersambung plk la eh..ngantok..nk tido sat..ada cerita best lg tau..sonok !! lalalalaaaa..pengalaman yg org lain x dpt nie tau...tp kami peserta and fesi KPR '11 dapat..oh yeahh !

Saturday, December 10, 2011

sambungan dari coretan "KPR" hari tu..edisi ke2 ! ^^'

Okeh ! lepas daripada kunjungan ke 5 stesen yg ditetapkan kami ada masa utk solat kemudian ada bacaan doa akhir tahun..kan nk masuk tahun baru 1 Muharram 1433 Hijrah an...kemudian kami diberi masa tuk bersiap bg majlis baca Yassin and bacaan doa awal tahun lak malam nya. Tp yg kelakarnye kn...heee ^^' malam sebelum berangkat tu aku x tido an, pastu... (adeh..tergelak sorang2 aku..hahaha) time baca yassin tu..ade ke aku tertido ! aish..mulut baca Yassin..org lain dh habis 1 ayat aku belum, duk memanjangkan org baca (kwn yg kt sebelah la ckp..aku x sedar dh time tu..entah hanyut ke mne x tahu lah..) kwn kt sebelah x kejut..huhuuu, aduiii malunye...fesi2 lain tgk je..waaa ! malu2..lepas baca Yassin fesi tnya aku.."ngantok kew" aiyoyooo..maluuuuuuuuuuuuuuuu !

Selesai sudah isyak..kami kumpul tuk makan, kemudian ada perjumpaan..sesi berkenalan antara peserta + fesi sekali...tp sebelum tu ada berbalas pantun kejap antara lelaki ng perempuan..sape menang? ce teka? kih3..mesti la pompuan an..(koya jap). Lepas tu kami ada main pola ber ! sangat best...aku yg x bersalah nie pon kena tuduh jd pola ber..adoi..tp last2 nk habis game aku jd pola ber betol..hahaha kelakar sunggoh..!

ha a..nie part yg best tau...lau x salah aku, rasanya time nie dh kol1 pagi rasanya..kami semua diminta bersiap ! 5 minit masa diberi..okey laju gerakkkkkkkkkkk ! heee...^__^. Kami kena jalan masuk hutan sorang2..aigo0o, jujurnya, bila tahu password nk masuk hutan tu an..dh seram..aish fesi guna "kaki.....hitam" grrr..takot !..seram je bunyi die an.. Pastu untuk masuk dalam hutan tu, kami kena tunggu giliran..huh lamenya nk smpai aku punye turn..sampai tertido kt atas pasir tu..ngantok punye pasal..hentam sajalah ! sampai giliran aku rasanya time tu dh 4pg..jauh jgk perjalanan die..tp 1 je yg aku tahu..nak sampai cepat tempat api tu (chek point tuk berenti jalan)..so jln jelah..x hirau dh menda2 yg ada sepanjang perjalanan td..redah je..hahaha (sebenarnya ada fesi tau bersembunyi kt belakang pokok and duduk kt tepi2 jln tu..tp buat x nmpk je..takot punye pasal..hahaha)

huh..panjang dah...erm sonok bercerita.. Okey2..aku habiskan citer tuk first night kt sane jelah eh.. Kami selesai task tu dh kol5 lebih dah rasanya..tido jap.. pastu bangun subuh...x cukup ag tido...sambung balik lepas tu..kah3...sempat lagi an...adeh ! magrib sudah ! jommmm..!! 
ada sambungan lagi....tp dalam edisi yg akan datang ye..nantikan ! ;))

(alaaaaa...yg aktiviti malam punye xde pic dlm simpanan la.. :( okey xpe2..nt lau ade kite upload kt cini eh... Ada lagi sambungannya selepas nie...tunggu tau ^___^'....bye2
(sweet memory final year student at KTDI)

Thursday, December 8, 2011

coretan "KPR"..heee ^_^

erm..bagaimana..harusku mula..(lirik lagu nie)

KPR..huh firts time aku p tp hebat..memang mencabar mental dan fizikal lah..o0pss sory x bgthu lagi KPR tu ape an..hehee, okey2..KPR nie adalah satu kursus yang dikendalikan oleh Sekretariat kolej...nama penuhnye adalah Kursus Pendedahan Rekreasi. Kursus nie di buat kt Gombak selama 3 hari 2 malam.

 ini nama tempat tu....klau nk p leh la nt ;)

Bermulanya cerita..erm berat ati juga sebenarnya nk pegi sbb terlalu banyak sangat keje yg nk buat..tp bila fikir itu salah satu t'jawab aku..okeh xpe..aku joinnnn !! tp punye la berat punye an (xtahu la berat menda..kih3) esk nk pegi mlm tu pon aku x ngemas satu benda pon lagi..last2 malam tu aku x tido..ngemas dh jam berapa..pastu nk siap2 lagi..so mmg xde masa la nk tido. Esk moning2 lagi..7.15pg fasi ckp dh kena ada kt bwh..bersemangat la aku nie turun..erm..xde sape pon lagi..aigo0o..mne org nie..7.30pg bru die org start turun..tunggu bas lak lame..aish aku ketuk kang pak cik bas nie..dh la sewa..lambat lak die datang..erm mmg nk kena la kan..kepala dh pusing2..OMK !! hahahaaa...

barang2 yg kami bwk tuk bekalan kt sane..giler manyak an..cm xnak balik dh..kah3..

Kemudian, kami bertolak dr kolej ke sana (tempah khemah tu) ambil masa xlah lame sgt..1 jam lebih aje rasanya..sampai2 je punggah semua barang and ada taklimat ckt dr kem komander..(cosmate aku tu..safuan..hahaha) pastu kami mula pasang2 khemah..wa sonok2..lalala :)

 nie kawasan khemah tpppp yg nie kawasan bdk laki punye lah..hahaha, kami punya belah kiri anda sekarang..(o0pss xnmpk la)...nice view an..
 
Dah siap semua kami solat and rest  tp aku x rest pon..tolong masak kt dapur..bagus x? kami mkn agak lewat sbb de masalah teknikal ckt...makan lak special, 1 pinggan share 2 org ^^'. 

 salah satu contoh cara makan kami di sane..model nie..hee ^^'

Alamak ! petang tu buat ape eh..aigo0o lupe sudah..ermmmm...ha ingat !! kami ke 5 chek point utk tahu berkaitan dgn rek nie lah..

salah satunya ialah..jeng3...ini pembelajaran no 2 punye..benda2 nie adalah ape yang patot kite bawak bila masuk hutan ! xde la nk bwk tong gas an..
1. pasal tali-tali
2. pasal masak memasak klau nk p camping or ketika dlm hutan la
3. kompas
4. survival mase dlm utan
5. first aid

benda2 nie la kami belajar petang tu....nt i smbung lagi eh...wait tau ^^' so sweet..banyak lg nk citer nie...